De bomen en het bos 

De workshop van Robert Houtenbos had als titel ‘’ De bomen en het bos’’
Aan het begin van de workshop werd er vooral gesproken over de systeemwereld en de leefwereld. Persoonlijk vond ik de workshop aan het begin wat onduidelijk en wist ik niet precies waar hij naar toe wilde. Al snel werd duidelijk dat hij die 2 werelden wilde toelichten d.m.v. zijn presentatie.

Leefwereld is de wereld van de mensen , de consumenten etc. en de systeemwereld is de wereld die de activiteiten in de leefwereld ondersteunen ook wel de professionele organisaties.  

Hoe gaan we technologie samenbrengen?
Gaan we überhaupt nog mensen gebruiken in de zorg?


Binnen verschillende zorgorganisaties wordt er gebruik gemaakt van digitale cliënten dossiers. Hier zijn ook verschillende programma’s voor die beheerd worden door de ICT afdeling. Met Quli kan een cliënt zijn eigen gegevens beheren. Ook bestaat er constamed, hiermee kunnen cliënten vragen stellen aan andere huisartsen. De webcam consult kost 25 euro per maand, de cliënt krijg een email van de huisarts met de afspraak. Zodra de cliënt aan de beurt is komt hij/zij in beeld.

De leefwereld krijgt ook steeds meer te maken met zorgtechnologieën. Dat komt doordat de consument doormiddel van Google, WhatsApp en Youtube op de hoogte wordt gehouden van de nieuwste ontwikkelingen. De technologieën worden via het internet beschikbaar voor de consument.
Skype kan ook gezien worden als beeldbellen maar dan op een simpelere manier, iedereen die de apparaten er voor heeft kan namelijk skype downloaden.  Het farmacotherapeutisch kompas is een app waar alle  soorten medicijnen in staan. Deze app is handig voor professionals maar doordat de consument steeds beter thuis is in de technologieën is hij/zij instaat om de app ook te downloaden zodat hij/zij zelf de medicijnen kan opzoeken die voor hem/haar voorgeschreven zijn.

Steeds meer apparaten zijn tegenwoordig verbonden met het internet. Er worden veel apps ontwikkeld waarmee je alles rondom het lichaam kan meten. Denk hierbij aan je ademhaling meten , al je bewegingen bijhouden etc. Ook zijn er verschillende gadgets ontwikkeld die je aan je smartphone kan bevestigen om je bijvoorbeeld je bloeddruk of je glucosespiegel kan meten.

Onderzoek:
120 respondenten
Welke technologie trend is het belangrijkst op kortetermijn?
Hieronder staat de top 3 weergegeven:

1.Internet of things* 18%

2.Verschuiving naar de consumentenmarkt 17%

3.Alles smart 16%

Werelden bij elkaar komen: wat moet je daarvoor doen?

  • Luisteren naar degene waar jet het voor doe
  • Verplaats je eigen in de doelgroep ( design thinking)
  • Empathie hebben voor diegene
  • Behoefte en probleem bespreken
  • Zoek een manier om de menselijke behoeftes, de business modellen en de technologie bij elkaar te brengen. Dan ben je werkelijk aan het innoveren.

Organisaties:
Ontstaan ook niet van de een op de andere dag. Organisaties mogen fouten maken, van fouten leer je. Door fouten te maken is er meer kans tot groei binnen een organisatie. 

Tijdens de workshop worden verschillende zorgtechnologieën kort omschreven. Hieronder heb ik er een aantal uitgewerkt die mijn aandacht hebben getrokken.
De Quell is een band die bevestigd wordt om de kuit en is bestemd voor mensen met chronische pijn. Deze band registreert de pijn en geeft elektrische prikkels af.
Robert Houtenbos vertelde dat hij een chip is zijn hand gaat injecteren.Hij wilt gaan kijken wat de chip in zijn hand voor hem kan betekenen, kan het iets in zijn leven makkelijker maken? Zo zie je maar hoe snel de techniek tegenwoordig gaat.
De sensara bestaat uit verschillende sensoren die het leefstijl patroon signaleert. De sensoren slaan alarm als er iets afwijkend te zien is, dit signaal gaat naar de smartphone die er aan gekoppeld is. De privacy van de cliënt wordt ook gewaarborgd omdat je alleen hoeft te gaan kijken als er echt iets aan de hand is.
De EBI kan tegen je praten, kan de tv aanzetten en een cliënt kan zeggen ‘ bel via skype met mijn dochter’.

Bron: http://www.nvtz.nl/255/leefwereld-vs-systeemwereld-verdraaide-organisaties.html 

 

Presentatie

De bomen en het bos ppp
PowerPoint – 292,0 KB 87 downloads