Gerontechnologie

Op 04-02-15 stond het symposium gerontechnologie gepland. We zouden hier met de klas een bezoek aan brengen. Op de zelfde dag hadden wij het 1e gesprek met onze opdrachtgever staan. Dit gesprek liep uit waardoor het uiteindelijk niet meer mogelijk was om deel te nemen aan het symposium.  Zelf was ik graag naar de workshop beenprotheses en mobiele echo gegaan. Daarom heb ik over deze workshops ook de highlights gevraagd aan een medestudent. Allereerst heb ik mij verdiept in het onderwerp gerontechnologie.

Gerontechnologie:
Het woord gerontechnologie is ontstaan door gerontologie en technologie  met elkaar te verbinden. Gerontologie is de leer van het verouderen.Tegenwoordig gaan de ontwikkelen in de technologie erg hard. Binnen de gerontechnologie willen ze doormiddel van technologische toepassingen het dagelijks leven van een mens met een zorgvraag bevorderen. Hierbij wordt er gedacht aan de ouderwordende mens. Het wordt niet alleen gericht op ouderen met een zorgvraag maar ook op de professionals. De defintie vanuit het Herma Bouma Fons luidt 'Gerontechnologie richt zich op het waarborgen van een goede gezondheid, maatschappelijke participatie en zelfstandigheid, tot op een hoge leeftijd, door onderzoek, ontwikkeling en ontwerp van producten en diensten voor het verhogen van de kwaliteit van het leven'. 

Wat zijn op dit moment relevante gerontechnologische ontwikkelingen:

  • Lets play, ouderen stimuleren te bewegen met applied games
    Dit is de start van bewegingsgames voor ouderen
  • Oefen app beroerte
    Mensen na een beroerte stimuleren om oefeningen te doen.
  • Serious gaming
    Gamen met een doel dus niet alleen puur vermaak.

 

Symposium

Voor een medestudent was de ‘highlight’ de workshop over de beenprothese. Het was een interesante en leerzame workshop. Wat er verteld werd is goed bruikbaar in de praktijk. Het leukste vond zij dat je zelf mocht proberen hoe het was om een beenprothese te hebben en hiermee te lopen. Wanneer je dit zelf ervaren hebt , heb je ook een beeld van hoe het is voor iemand met een beenprothese.

Een andere student vond de workshop mobiele echo de ‘highlight’ van de dag. Deze workshop ging over een beroerte ook wel een CVA. Iedereen werd actief betrokken bij de workshop. Er werd geoefend met het maken van een echo. Je mocht bij elkaar een echo maken om de halsslagader in de nek te bekijken.  Wanneer patiënten een vernauwing hebben in hun halsslagader is dit te zien op zo’n echo. Bloedplaatjes zijn op deze plek samengeklonterd, wanneer deze klontering losschiet kan dit leiden tot een beroerte.

Bron:

NVFG(Z.d.) Gerontechnologie. Geraadpleegd op 05-02-15, van http://www.nvfgnet.nl/gerontechnologie.html 
Bouma, H (Z.d.) Wat is gerontechnologie?. Geraadpleeg op 05-02-15, van http://gerontechnologie.nl/what-is-gerontechnology/ 

Maak jouw eigen website met JouwWeb