Onderwerpskeuze 

Grootouders de dupe van vechtscheidingen

 

Waarom heb je gekozen voor dit onderwerp?
Op dit moment is dit onderwerp veel te horen in het nieuws. Het CDA wil dat grootouders makkelijker contact kunnen maken met hun kleinkinderen, als dat na een echtscheiding van hun kinderen een probleem is. Na wat onderzoek ben ik er achter dat de meningen verdeeld zijn. Ik heb er zelf nooit echt bij stil gestaan wat voor impact een scheiding kan hebben op grootouders. Het lijkt mij interessant om dit te gaan onderzoeken en te verwerken tot een artikel.

 

Wat is de relatie met het thema ‘Active Ageing’?

Het onderwerp heeft allereerst te maken met de ouderwordende mens namelijk grootouders. Grootouders hebben in de meeste gevallen wel de leeftijd van 65 plus bereikt. Om gezond en langer te leven spelen sociale contacten een belangrijke rol. Zoals in de blue zones staat beschreven is het van belang om vrienden en familie om je heen te hebben. Dit onderwerp heeft te maken met het missen van familieleden, hierdoor denk ik dat het een passend onderwerp is voor de minor Active Ageing.

 

Wat is je plan van aanpak voor het schrijven van dit artikel?

Allereerst start ik met het lezen van literatuur uit verschillende bronnen. Dit om mijn kennis te vergroten over  het onderwerp. Ook ga ik mij verdiepen in het schrijven van een artikel. Ik heb dit nog nooit gedaan op dit niveau. Daarna ga ik specifiek opzoek naar passende literatuur voor mijn artikel. De literatuur wil in halen uit databaken, kranten en boeken. Hierna wil ik voor mijzelf een duidelijk beeld hebben, over hoe mijn artikel eruit komt te zien en wat ik hierin wil vertellen. Mocht het passend zijn in mijn artikel wil ik graag nog ervaringsdeskundigen spreken zodat ik hun ervaringen kan verwerken in mijn artikel. Dit zijn de eerste stappen die ik ga zetten en uiteindelijk wil ik al de verkregen informatie verwerken tot een artikel. Hieronder heb ik letterlijk beschreven welke stappen in ga ondernemen.

 

 

Welke concrete acties ga je uitvoeren om dit artikel te schrijven?

  • Verdiepen in het schrijven van een artikel d.m.v. het boek ‘zelf leren schrijven’. Bijpassende oefeningen uitvoeren.
  • Voorbeeld artikelen zoeken en bestuderen. Dit hoeft niet over dit onderwerp te gaan maar is puur om inspiratie op te doen over o.a. de opbouw van een artikel.
  • Bronnen verzamelen vanuit databanken. Ik heb al artikelen gevonden in kranten, op http://www.voormijnkleinkind.nl/ en in boeken. Echter moet ik mij nu verdiepen in wetenschappelijke artikelen.
  • Anke Clarijs benaderen. Zij heeft kennis van de thuiszorg en kan mijn wellicht tips geven voor het schrijven van mijn artikel.
  • Ik ben zelf werkzaam in de thuiszorg. Ik ga onderzoeken of de werknemers bij Thebe in Rijen al bekend zijn met het onderwerp en wat hun ervaringen zijn.
  • Aanmelden voor het vakblad ‘Thuiszorg, vakblad voor verzorgenden’
  • Alle literatuur gaan samenvatten en bekijken wat bruikbaar is voor in mijn artikel.
  • Ervaringsdeskundigen benaderen. Bij koffietijd was een opa te zien die zijn kleinkinderen nooit ziet, er zijn veel artikelen te zien over de ervaringen van grootouders maar wellicht kan ik in mijn omgeving ook een ervaringsdeskundige vinden.
  • Zorgen dat ik duidelijk in beeld heb wat ik in mijn artikel wil zetten en hoe mijn artikel eruit moet komen te zien.
  • Tussendoor werk ik nauw samen met mijn groepsgenoten. Wij overleggen met elkaar en geven feedback op elkaars artikelen. Zo kunnen wij van elkaar leren.
  • Concept artikel maken
  • Artikelen laten nakijken door een kennis die studeert voor lerares Nederlands. Dit wil ik doen omdat ik zelf erg slecht ben in de Nederlandse taal.

 

 

Waar wil je dit artikel gaan plaatsen?
In het vakblad ‘Thuiszorg, vakblad voor verzorgenden’. Dit is een vakblad voor verzorgende en verpleegkundige die werkzaam zijn in de thuiszorg. Het is een vakblad dat jaarlijks 4 keer uitkomt. Een abonnement is geheel kosteloos. In het vakblad staan o.a. interessante artikelen, verhalen en weetjes.

Voor welke doelgroep schrijf je dit artikel?
Verzorgende en verpleegkundige werkend in de thuiszorg. Zij komen tijdens het werken in aanmerking met de ouderwordende mens. Veel van hun cliënten zijn opa of oma en wellicht kunnen zij dit probleem in de thuiszorg tegenkomen.